Wednesday, December 29, 2010

" Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya "

" It was a long transition from being a BMX rider to track cyclist and it took me about six years to become successful even at national level on the track," Sir Chris Hoy

Presiden Persatuan BMX Negeri Melaka En. Baharudin dalam usaha menarik minat kepada semua peminat BMX yang telah lama pudar dan kurang mendapat perhatian oleh sebab tertentu yang mungkin menghalang pembangunan sukan ini. Ia sudah tentu tergolong dalam berbasikal tetapi usaha penerapan kearah itu adalah tercorot. Beliau serta Timbalan-nya En. Minhat sedang menyiapkan kertas kerja untuk di-ajukan kepada Pengarah Majlis Sukan Negeri Melaka En. Thomas setelah tertarik melihat supercross BMX yang di-anjurkan pada 25hb Disember 2010 yang lalu.

Ia seharusnya berterusan melaksanakan-nya dengan menyediakan trek atau skatepark kepada mereka. Jika tidak jangan menyalahkan golongan ini sebagai vendalisma menggunakan tangga, dinding atau harta benda di tempat awam kerana mereka memerlukan sesuatu bagi melepaskan bakat mereka.

Secara jujur saya jahil dalam sukan ini tetapi telah mengenal pasti bagaimana langkah memajukan sukan ini seperti berbasikal trek dan lebuhraya.

Berbasikal bagai terlepas pandang acara ini kerana tidak mendapat sambutan yang mengalakkan serta memberi kejayaan atau keputusan yang baik, akan tetapi di sinilah mulanya kejayaan pelumba kelas dunia di lahirkan seperti yang kita lihat hari ini.

Mengasah bakat dari peringkat ini sudah tentu negara dapat melahirkan lebih ramai pelumba yang mempunyai skill mengawal dengan baik dan berkualiti seperti pelumba trek Negara Malaysia Azizul Hasni Awang.

Ramai peminat di luar sana sedia menanti agar bmx ini di pertunjukan atau di pertandingkan di sekitar semenanjung Malaysia atau setidaknya di kawasan Lembah Klang dan Zon Selatan.

Contoh budaya yang telah di pupuk di Terengganu dengan ada-nya "Basikal Nyamuk" ramai pelumba dapat di lahirkan dari kelompok itu sehinggalah hampir 90% pelumba yang mewakili negara terdiri daripada pelumba kelahiran Terengganu.

Inilah yang di maksudkan perkara asas serta budaya sukan yang perlu di terap dari akar umbi dan sedikit sebanyak dalam permulaan BMX ini perlu di bantu/di sokong oleh " Satu Badan" untuk mengilap potensi pelumba muda secara berperingkat serta jangka masa panjang.

Semasa Jaya 98' satu projek Talent ID telah di jalankan akan tetapi ia kurang menjadi oleh kerana jiwa seorang pelumba itu tidak sampai walaupun antaranya berjaya dan di pilih melalui ujian Lab dan fizikal. Bakat adalah keutaman dalam apajua sukan yang di ceburi.

Ia tidak boleh memaksa seseorang itu menyukai sesuatu sukan walhal seseorang lebih cenderung kepada sukan yang tersemat di dalam diri sejak kecil. Sukan Berbasikal memerlukan kendalian yang begitu baik, seorang yang lasak, mental yang kuat, kekuatan dan lain tidak bukan hati perlu kering (tidak takut/tiga suku).

Perasaan darah gemuruh contohnya dapat di bina dengan menyertai bmx ini. Selain itu juga otot-otot juga (core) lebih kukuh dengan sendirinya.

Pengalaman yang di lalui mereka dari peringkat ini (BMX) akan membawa mereka berlumba dengan kemas semasa (jika) mereka berkecimpung dalam acara lebuhraya atau trek velodrom suatu masa nanti. Ia telah terbukti oleh beberapa juara dunia yang bermula sejak kecil lagi.

Saya akui suara ini tidak sehebat kepada pakar-pakar yang sedia-ada dan berpengalaman seperti mewakili negara ke temasya tertinggi Sukan Olimpik. Oleh itu jika ingin melihat lebih ramai pelapis "Azizul Hasni Aweng" di lahirkan, marilah kita memulakan Sukan BMX ini dari sekarang daripada hanya melihat sebilangan pelumba yang hanya menunggang basikal ketika perlumbaan ke penamat.

“ If I was going to put my mortgage on anyone winning the gold medal, it would be Shanaze” said 2004 Olympic track champion Sir Chris Hoy, who also made the transition from BMX to velodrome.

Jika mahu menunggu keajaiban seorang jaguh jatuh dari langit tanpa usaha sudah pasti Berbasikal Negara kita akan ketinggalan jauh. Ketika itu, barulah kita melihat tajuk di muka akhbar-akhbar tempatan " Negara dahagakan kilauan emas 40 tahun dulu" dan sebagainya. Timbul-lah perkataan " KALAU DULU KITA.." dan sebagainya.

Anda seronok melakukan perkara yang Anda sukai, potensi Anda untuk berkembang sentiasa ada, bahkan tiada hadnya. Anda akan terdorong untuk belajar kepada perkara-perkara baru di api-apikan oleh rasa ingin tahu. Anda akan maju tanpa Anda sendiri menyedarinya. Sampai-sampaikan.
Ayuh pantas-pantas! Supercross Maju!

Graeme Brown : Pelumba lebuhraya (pecut) terbaik dengan kejayaannya memenangi 5 peringkat pada tahun 2005 pada perlumbaan Le Tour de Langkawi.

What is your earliest memory?
Sometimes I don’t know if they’re memories or not. I can’t go back very far - I think because I’m not sure if they’re memories or just memories of photos. I can duhefinitely remember the 1990 BMX World Cup.

Do you have a motto for life? Go hard or go home.

Monday, December 27, 2010

BMX Perlu Mendapat Sokongan Penuh

Pelumba ketika moto dalam acara cross selepas kelayakan ujian masa perseorangan trek Ayer Keroh Melaka

Julung-julung kali saya dan rakan mengambil kesempatan menghadiri perlumbaan basikal BMX di Taman Rekriasi Ayer Keroh pada 25hb Disember 2010. Ini adalah kali pertama saya melihat secara langsung acara ini yang di anjurkan oleh  Naib Presiden Berbasikal Negeri Melaka En. Baharudin atas usaha beliau sejak sekian lama apabila impiannya gagal untuk menyenaraikan acara BMX ke Sukan Malaysia (Melaka) 2010.

Walaupun acara ini tidak mendapat sambutan yang mengalakan ketika itu, tetapi beliau terus berdiri berseorangan (dengan dana sendiri) untuk melihat acara BMX terus di minati dan di ceburi oleh peringkat muda atau pelapis.


Tertarik dan menyedari usaha ini kami berharap BMX akan di jadikan salah satu program berbasikal dibawah pihak berwajib kerana ia begitu penting ( pendapat saya ) kerana di sinilah lahirnya jaguh-jaguh dunia seperti yang di tunjukan oleh negara luar China, Austarlia, Perancis, Amerika dan sebagainya.

Di harap berwajib dapat membangkitkan pekara ini untuk mencapai fokus jarak jauh kerana ilmu/asas ini perlu di bentuk dari sini bukan di didik atau di bentuk semasa di peringkat kebangsaan.

Saya difahamkan hanya ada dua (2) trek/ BMX di Malaysia iaitu di Damansara (semen) dan Ayer Keroh Melaka.

Secara jujur skill mengendali basikal samaada acara trek dan lebuhraya oleh pelumba di peringkat bawahan adalah rendah. Saya percaya penglibatan mereka di peringkat negeri kepada acara BMX ini pasti memberi hasil yang sangat baik untuk jangka masa yang panjang dengan kos pembelian sebuah basikal BMX antara RM450(standard) dan RM1800 bagi supercross.

Ia juga boleh di jadikan sebagai supplement kepada acara trek dan lebuhraya selain terus serius kepada acara BMX.

Pengajuran yang lalu di sertai oleh beberapa pelumba yang telah lama berkecimpung dalam arena berbasikal trek dan lebuhraya. Skill dan "hati kering" sudah pasti boleh di bentuk dalam masa enam (6) hingga setahun.

Selain itu ia dapat menarik perhatian bagi mereka yang berminat berbasikal BMX dan juga berbasikal ini boleh di perbagaikan sehingga ke peringkat yang lebih tinggi Sea Games dan Sukan Olimpik.

Gambar kanan: Nurul Ahmar pelumba projek Majlis Sukan Negara ketika menyertai acara cross BMX sebagai supplement serta sokongan beliau terhadap berbasikal Negara Malaysia.

Melihat dengan penuh serius Pengarah Majlis Sukan Negeri Melaka En. Thomas yang hadir ketika itu sehingga di akhir acara beliau telah bersetuju serta menyokong untuk memberi bantuan untuk pembanggunan sukan basikal BMX ini untuk terus di anjurkan.

Selaku Presiden BMX En. Baharudin telah merancang agar acara supercross BMX akan di adakan setiap bulan pada tahun hadapan. Semoga impian beliau terlaksana dan mendapat kerjasama yang baik oleh ahli tertinggi dalam misi melahirkan jaguh serta sebagai industri berbasikal Negara Malaysia.

Tahniah di ucapkan

Friday, December 24, 2010

Sepucuk Coretan Harungi Berbasikal Negara Malaysia


Sempena hari lahir pada 6hb Disember 2010 yang lalu, saya di datangi sepucuk email dari seorang guru yang sentiasa mengikuti perkembangan berbasikal Negara Malaysia. Beliau sering memberi nasihat, kata semangat seperti rakan yang lain dan saya begitu terharu sehingga beliau memgambil masa beliau untuk melahirkan sebuah coretan tentang penglibatan saya kepada berbasikal Negara Malaysia.

Saya juga ingin berkongsi kata-kata di bawah bersama rakan semua serta menghayatinya.

P          Pada  usia meniti  masa yang  belum ada nokhtahnya
E          Engkau rangsangkanlah segala kudrat
S          Segarkanlah semerbak setangi syukur
A          Agar terjelma limpahan
N          Nikmat  rahmat  kurniaan yang tidak terhitung terus bersambung
A          Anugerah Pencipta Maha Perkasa
N          Nescaya di hatimu nanti


B          Bakal bersemadi  ketenangan dan kebahagiaan hakiki
U          Untuk mengemudi bahtera hidup sebagai
A          Azimat suci sang nakhoda
T          Tatkala mengangkat sauh melayari samudera  luas.

K          Kendati pun,

A          Alunan gelombang badai  menongkah
N         Nantinya  pasti mengundang resah
A          Anggaplah segalanya hanyalah ujian Allah
K          Kepada hambamu bagi mengangkat
A          Alas-alas berdebu
N         Nan lama bertapuk di dasar kalbu
D         Dimensi suram yang sudab wajar ditukar
A          Anjakan minda menjurus ke ufuk maya


F          Fikirkanlah, wahai anakanda yang dikasihi
A          Amat besar amanah terpikul di pundakmu
I          Ibarat  tali temali  kukuh         
R          Rangkulan teguh pada simpulan layar bahtera
O         Oleh siap siaga sang awak-awak
Z          Zahirnya sederap meraih patuh pada tuannya tiap ketika.

I          Impianmu yang tinggi pastikan dahulu  melewati
Z          Zun fikiran manusia yang kurang cerdik akal budinya
N         Nilai tulus hatimu sejernih embun pagi
I          Itulah maharnya sehingga  memungkinkan visimu menjadi reality

Semoga sedikit sebanyak coretan ini dapat memberi manfaat kepada kita semua erti hari-hari yang kita tempuhi yang mana akan berbagai onak dan rintangan serta bersedia mengharungi halangan walaupun ia perit jerih sekali. Ucapan terima kasih yang tidak terhingga buat pengirim ini atas kesudian ingin bersama memajukan sukan berbasikal Negara Malaysia. Maju!

"Kemenangan yang bersih pasti akan datang kelak dan bukan dari kemenangan permainan politik yang kotor serta jijik( hasad etc). Majulah Sukan Untuk Negara Malaysia".

Amir, Rauf berkayuh untuk Malaysia di LTdL 2011

Angin perubahan tampak bakal menguasai senarai penuh enam pelumba kebangsaan yang bakal disenaraikan bagi mengharum nama Malaysia pada kejohanan berprestij Le Tour de Langkawi 2011 (LTdL 2011) bermula di Pulau Langkawi pada 23 Januari ini.

Tatkala nama seorang pelumba baru yang langsung tidak dikenali dalam dunia basikal bakal dihadiahkan tiket berkayuh pada LTdL 2011, Muhammad Nur Rizuan mungkin terpaksa melupakan impian beraksi rentetan prestasi kurang menentu kebelakangan ini khususnya pada sesi ujian di Genting Highlands baru-baru ini.

Jurulatih pasukan kebangsaan, Omar Saad membayangkan nama Amir Mustafa Rusli dan Mohd Nazri Muhammad – nama baru dalam dunia basikal berkemungkinan tampil kali pertama pada kejohanan edisi ke-16 tahun depan bersama pasukan kebangsaan Malaysia.

“Secara kasarnya saya dah dapat idea keseluruhan siapa bakal naik Le Tour de Langkawi 2011. Kita dah buat tiga ujian di Genting Highlands. Kita juga dah harungi lima Siri Grand Prix Kebangsaan yang semuanya dibuat pada laluan landai.

“Jadi secara keseluruhan kita dah adun kombinasi bukit dan landai. Di bukit kita ada Amir Mustafa dan (Muhammad) Rauf (Nur Misbah). Ahmad Fakrullah (Alias) handal di laluan landai. Cuma kita akan timbangkan dengan rapi sehingga Grand Prix Kebangsaan pusingan akhir yang akan diadakan di Melaka Ahad ini.

“Bagaimanapun, seperti yang saya katakan tadi, gambaran kasar tentang siapa yang bakal berkayuh telah pun ada dalam fikiran saya. Saya akan bentangkan kepada Panel Pemilihan Le Tour de Langkawi 2011 untuk dapatkan keputusan akhir,” katanya dalam satu kenyataan.

Menyentuh tentang Amir Mustafa, Omar menjelaskan wujud petanda betapa pelumba yang berlatih di Melbourne, Australia itu mungkin terpaksa melupakan hajatnya untuk berkayuh bersama pasukan Drapac-Porsche.

“Saya belum dapat maklumat sepenuhnya. Tapi saya difahamkan mungkin kita ada peluang untuk guna khidmat Amir Mustafa pada Le Tour de Langkawi 2011. Setakat ini, itu saja yang boleh saya maklumkan tentang Amir Mustafa.

“Jika perkara ini berlaku saya rasa ia satu berita baik kepada pasukan kebangsaan kerana Amir Mustafa muncul pelumba terbaik pada pemilihan ketiga di Genting Highlands baru-baru ini,” katanya.

Jurulatih kelahiran Kedah yang pernah berkayuh di Sukan Olimpik itu menjelaskan betapa dia berdepan kesukaran menilai keupayaan Suhardi Hassan, Wan Najmee Wan Mohamed dan Muhammad Nur Rizuan.

“Rizuan dapat nombor 11 keseluruhan ketika mendaki Genting Highlands baru-baru ini. Paten yang ditunjukkan oleh Rizuan jelas tidak menentu meskipun menang GP Selangor. Rizuan sendiri kurang pasti apa yang sedang berlaku terhadap dirinya,” katanya.

Pasukan kebangsaan telah pun mendapat tiket jemputan untuk menyertai perlumbaan berprestij LTdL 2011 yang dianjurkan anjuran Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dengan kerjasama MNCF.

Kejohanan menawarkan hadiah RM1 juta itu kembali dilepas di Pulau Langkawi pada kejohanan edisi ke-16 selepas kali terakhir ke pulau tersebut pada 2007 dan berakhir di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

http://www.sinarharian.com.my/sh/com/content/story8552701.asp

Thursday, December 23, 2010

Brilliance in patches

Azizul Hasni Awang ended Malaysia’s 40-year drought by winning gold in Guangzhou.

TWO meaningful pieces of history written by the track sprints squad failed to eclipse the fact that Malaysian cycling was still firing blanks on all other fronts in 2010.
 
A first ever Commonwealth Games gold medal was achieved in New Delhi in October when Josiah Ng benefited from Azizul Hasni Awang's disqualification from what would have been an even more astonishing gold and silver medal feat.

A month later in Guangzhou, Azizul made amends, and the gold medal he won ahead of Josiah ended Malaysia's 40-year drought.

Earlier in the year, road cyclist Anuar Manan etched his name into the history books by becoming the first Malaysian to win a stage in Le Tour de Langkawi (LTdL).

That victory, however, had been diluted by the critics as the race had featured its weakest field since the inaugural edition in 1996, with mainly Asian teams, alongside just one ProTour team and two European teams.

If the LTdL in March provided just what was expected of Anuar, later in the month Azizul provided fans with another display of his competitiveness when he rebounded from defeat in the early stages of the 200m sprint (he won the silver last year) to bag the silver in the keirin at the World Championships in Moscow.

The Asian Championships and Asian Junior Championships in Sharjah, the United Arab Emirates in April then served to bring the riders down to earth and provide a wake-up call for Malaysian cycling.

For the first time since 2006, Malaysia failed to win a single gold medal in the senior championships, while the juniors returned without a gold for the third year running.

But those alarm bells were rather unnoticed by the Malaysian National Cycling Federation (MNCF), as much attention was deflected towards the sprints squad.

With a record of one gold, silver and bronze in the Commonwealth Games and one gold and silver in the Asian Games, this was by far the greatest achievement in history by Malaysian cycling.

The belief in the likes of Azizul, Josiah and Rizal Tisin inspired so much hope that cycling suddenly had millions of ringgit at its disposal, be it for track cycling or other areas.

An RM1.9 million budget came from the Sports Ministry via the LTdL, for the development of a road programme, but what the MNCF did with it was to start a National Grand Prix Circuit, for which RM60,000 per round was budgeted for the one-day events.

It remains to be seen just how will putting the squad, with a RM500,000 budget, in a training camp in Malacca (which head coach John Beasley has nothing to do with) help raise the level of the cyclists.

Checks revealed that some MNCF officials made deals with certain high-ranking officials which had their close relatives providing accommodation and catering services. Some of these relatives were even appointed as team officials.

The MNCF, it seemed this year, had little control over decisions made by some of its top ranking officials, simply because they are pulling in funds from the government, which these select few in the federation have full control of.

Questions have been raised over whether the Sports Ministry itself is having a hand in the MNCF's internal politics, because via the LTdL the ministry seems to want to have a hand in a number of decisions and appointments.

These are decisions which generally should be left to the federation's council members since they are the ones who will eventually be held collectively accountable for.

It is this sort of politicking that forces us to look at other efforts that can be trusted to contribute to the actual development or overcoming ailments which the national body has often failed to correct.

In recent years, it has been proven by poorly-funded teams like the LeTua Cycling Team, that privately-run programmes could be the only way forward for road cycling in the country. Despite little funds, the team managed to produce some great results.

The MNCF has not been fully supportive of this notion, but president Abu Samah Wahab should be given some credit for retracting his earlier condemnation of the proposed Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TPCT) even before they were formed.

It could be teams like this (properly funded and with good management that isn't linked to any of the political hierarchy in the national body) that will drive road cycling out of the doldrums.

Signs are that the MNCF, apart from merely complementing development efforts via the National Sports Council-backed State Training Centres (PLN) and their closed circuit competitions, and the SportExcel National Junior Circuits, are happy to ride on the success of the track team.

But there are also signs that, politics apart, small groups in the cycling fraternity, MNCF included, are making efforts to at least build the base for the sport to prosper.

Credit must be given to those in the background, seldom highlighted in the press, who are contributing to the running of these programmes, along with the efforts to multiply the numbers of well-equipped coaches via the Level 2 coaching courses held this year.

More than 30 coaches with Level 2 qualifications will operate in the national scene next year. Just five years ago, there were only three Malaysians who held the same qualifications.

These are signs of improvement in the quality of riders coming up from the base, particularly for road and track events.

But to go further into the base, the MNCF, despite almost 10 years of trying, still haven't fully secured its one vital partner, the Malaysian Schools Sports Council (MSSM).

Cycling needs a base starting from the Under-12 age group, with simple road, track and mountain bike events or BMX as catalyst, but for that to be realised, the sport needs to be part of the education system and part of the MSSM annual calendar with the Education Ministry playing a more active role.

As it is, the sport relies mainly on the PLNs and academies which operate with juniors coming from talent identification programmes or ad-hoc scouting. Cycling's wings aren't spread as wide as they should be.

Sure, Malaysian cycling's big target is the London Olympic in 2012, and with Azizul and his teammates looking well on track towards that goal, eyes should be opened to what lies ahead for cycling beyond that.

The foundations are there, but they don't seem strong enough.

Road cycling is struggling to even win back the little glories such as Sea Games gold medals, while mountain biking seems almost forgotten despite some valiant effort by riders in that discipline.

Track cycling, despite the performances of the elite squad, should be alarmed by the dismal results of the junior squad which doesn't augur well for long-term success, or beyond the career of Azizul.

Cycling may have produced Malaysia's athlete of the decade in Azizul, but in truth there's a lot of cleaning up to be done, a lot more effort and funding that need to be channeled into all areas of development.

To end on a sorrowful note, 2010 also saw the demise of two of Malaysian cycling's icons -- 1971 Sportsman of the Year Daud Ibrahim, who was killed in a road accident on Nov 10 and the long serving Kuala Lumpur CA deputy president Daud Abu Kassim who succumbed to a heart attack on Dec 12.

Both had spent the larger part of their lives contributing to the sport and their absence is already being felt by a fraternity that had benefited much from their presence.


Read more: Cycling: Brilliance in patches http://www.nst.com.my/nst/articles/ansuaia/Article#ixzz18uOzLb2c

Amir lepasi ujian sukar daki puncak Genting


KUALA LUMPUR - Pelumba basikal lebuh raya negara, Amir Mustafa Rusli membuktikan sudah bersedia untuk melakukan kejutan pada saingan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2011, apabila menjadi pelumba pertama yang tiba di puncak Genting Highlands, pada sesi latihan mendaki semalam.

Amir, yang sudah mengikat kontrak bersama pasukan benua dari Australia, Drapac Porsche, diberi pelepasan untuk mewakili pasukan kebangsaan dan kini sibuk melakukan persiapan untuk perlumbaan bertaraf dua hors (2.HC) itu.

Menurutnya, zon pendakian berprofil tinggi seperti Genting Highlands menjadi halangan besar buat pelumba negara, bagaimanapun keputusan latihan semalam amat menggembirakan beliau.

"Latihan ini merupakan sebahagian daripada sesi pemilihan untuk mewakili pasukan kebangsaan, keputusan ini menambahkan lagi semangat saya.

"Sedikit sebanyak ia memberi kelebihan buat saya untuk dipilih beraksi bersama pasukan Malaysia," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia melalui laman sosial, Facebook semalam.

Jelasnya, pendakian berprofil tinggi seperti Genting Highlands dan Cameron Highlands merupakan peringkat yang amat penting buat pelumba untuk mendapat kedudukan keseluruhan individu dan pasukan terbaik.
"Saya akan cuba untuk memberi saingan pada LTdL 2011 dengan memberi kayuhan terbaik terutama sekali di zon pendakian.

"Ia bukan mudah kerana pada perlumbaan edisi ke-16 ini, pelumba perlu melalui zon pendakian berprofil tinggi berturut-turut.

"Malaysia sekurang-kurangnya perlu mempunyai dua atau tiga orang pendaki yang baik, barulah boleh meletakkan sasaran kedudukan keseluruhan bagi kategori pasukan," kata pelumba kelahiran Terengganu itu.
Ditanya samada latihan di Australia banyak membantu mempertingkatkan teknik pendakian, Amir berkata, ia sedikit membantu tetapi berbeza dengan Genting Highlands, namun latihan awal memberi kelebihan untuk mereka mempersiapkan diri.

"Latihan awal ini menguji kekuatan mental dan daya ketahanan, setakat ini saya yakin dengan kemampuan saya untuk perlumbaan tahun depan. Saya sudah dapat kelajuan dan keupayaan yang saya inginkan ketika di kem latihan Drapac, awal bulan ini.

"Apa yang saya perlu buat sekarang ialah menambah teknik kayuhan jarak jauh dan ketahanan cuaca, saya yakin kemampuan Malaysia bagi saingan kali ini, kerana pelumba banyak didedahkan dengan perlumbaan bertaraf antarabangsa baik di Malaysia mahupun di Australia," katanya.

Latihan mendaki Genting Highlands merupakan sebahagian daripada proses pemilihan pelumba untuk mewakili pasukan kebangsaan. Pelumba akan berdepan dengan satu lagi proses pemilihan terakhir pada Grand Prix Melaka Ahad ini.

Jurulatih baru, Graham Seers akan mengambil alih tugas melatih pasukan lebuh raya kebangsaan pada 1 Januari nanti.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1223&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sukan&pg=su_09.htm

Tiada pasukan A atau B

TIADA istilah Pasukan A atau B dan hanya akan ada satu pasukan yang akan mewakili pasukan Malaysia dalam saingan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2011 pada 23 Januari depan. Perkara itu ditegaskan penolong jurulatih skuad negara, Omar Saad berhubung pasukan lebuh raya negara yang kini dikatakan mempunyai dua pasukan.

Omar yang dipertanggungjawabkan membimbing skuad Malaysia buat sementara waktu sebelum tibanya jurulatih negara, Graham Seers Januari depan berkata, tiada istilah A atau B dan hanya terbaik yang akan dipilih mewakili negara.

Katanya, Pasukan A dan B tercetus apabila ada segelintir pelumba negara yang tidak terpilih berlatih di Melbourne tempoh hari dipanggil semula meneruskan latihan di Melaka.

“Pernah timbul isu pelumba terbuang dan PKBM (Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia) mengambil keputusan menggabungkan semula barisan pelumba ini dalam satu pasukan.

“Pelumba seperti Suhardi Hassan, Mohd Rauf Misbah (gambar), Faris Razak, Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi, Mohd Rizuan Zainal dan Wan Mohd Najmee Wan Mohammad dipanggil menjalani latihan bersama dan dikenali sebagai pasukan B.

“Manakala pelumba yang pernah berpangkalan di Melbourne terdiri daripada Amir Mustapa, Fallanie Ali, Ahmad Fakrullah Alias dan Zamri Salleh dilabel sebagai pasukan A.

“Namun pemilihan sebenar pelumba mana yang akan mewakili negara hanya akan diketahui selepas selesai Grand Prix di Melaka, Ahad ini,” katanya.

Sementara itu, sesi pendakian ke Genting Highlands yang berlangsung semalam turut menjadi kayu pengukur kepada pemilihan berkenaan. Dalam sesi itu Amir memperlihatkan kayuhan cemerlang untuk mengatasi 11 pelumba negara yang turut sama dalam sesi pendakian ke Genting Highlands.

Kedudukan pelumba itu dilihat semakin selamat menjelang pemilihan sebenar barisan pelumba LTdL 2011.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/TiadapasukanAatauB/Article/index_html

Wednesday, December 22, 2010

Lumba Basikal Dan Resiko

Saya sudi berkongsi kepada semua mengenai pengetahuan diri semasa berlaku kecemasan dan sebagainya.

Sejak menyertai kursus Pengenalan Pertolongan Cemas dan CPR di Ibu Pejabat Kebangsaan ( institut Bulan Sabit Merah Malaysia) Ampang Kuala Lumpur, saya berpendapat kursus ini wajar di ambil oleh para jurulatih berbasikal dalam mengendali pelumba semasa latihan atau perlumbaan.

Pertolongan cemas ini sangat berguna di mana bukan sahaja kita dapat membantu pelumba, malah boleh di gunakan kepada diri, keluarga dan masyarakat. Banyak perkara yang mungkin kita tidak tahu, akan di ajar serta memahami dalam apa jua situasi.

Kursus ini juga adalah salah satu syarat yang perlu di ambil (pelengkap) selepas lulus tahap satu berbasikal Australia. Selepas menghadirinya kelas ini saya rasa terpanggil untuk bersama berkongsi pengalaman yang tidak merugikan.

Mungkin, ia agak remeh tetapi percayalah ia sangat baik, lebih-lebih lagi acara berbasikal ini adalah salah satu sukan yang beresiko tinggi oleh kerana menjalani latihan di jalanraya dan sesekali berada pada kawasan pendalaman yang mungkin ketika itu talian telifon di luar kawasan atau jauh dari mendapat bantuan pihak luar.

Untuk persediaan awal kelas ini mampu menambah lagi pengetahuan dan mungkin akan merasa menyesal jika kita tidak berbuat apa-apa untuk menyelamatkan nyawa seseorang itu oleh kerana ketika itu kita adalah orang yang pertama di tempat kejadian dan sepatutnya bertindak dengan cepat sebelum mendapat bantuan luar.

Pertolongan cemas ini akan menjadikan kita lebih yakin serta bersedia dimana berada. Difahamkan kursus ini, di anjurkan setiap bulan pada minggu yang ketiga (3) dengan bayaran RM150 sahaja.

Gambar di sebelah kanan menunjukan pelumba sedang di rawat oleh pihak pertolongan cemas semasa perlumbaan yang telah di sediakan oleh pihak penganjur. Kepada yang berminat sila hubungi talian 03 - 4257 8122

Tuesday, December 21, 2010

Melaka Tekad Untuk Berubah

Kepimpinan negeri Melaka kini bertukar wajah selepas Mesyuarat Agung Tahunan Kali ke- 33 di rumah Persatuan Berbasikal Negeri Melaka, Semabok Negeri Melaka. Di lihat kepimpinan yang baru bersedia mengharungi cabaran bagi melihat satu perubahan dan kegemilangan pelumba serta kejayaan berulang kembali.
Inilah rombakan menyeluruh sejak hampir 25 tahun (beberapa) di bawah persatuan yang setia berbakti tanda menyokong sukan berbasikal negeri Melaka yang menyahut cabaran sukan Negara Malaysia dalam persediaan menjadi pelapis kepada pelumba elit yang sedia ada.

Selain itu, kepimpinan 2010/2011-2012 akan berusaha memperbaiki dan memikirkan kebajikan pelumba terpilih untuk memberi biasiswa selama dua (2) tahun 2011-2012.


Ini adalah satu cadangan terbaik kepada pelumba junior bagi melihat akademik pelajaran perlu seiring dan sebagai kepercayaan/sumbangan kepada keluarga terhadap pembabitan pelumba yang berdaftar secara sah (berpersatuan).

Kesudian individu telah menyediakan antara dua (2) – tiga (3) buah basikal untuk kegunaan pelumba dan akan di serahkan secara pinjaman kepada persatuan negeri Melaka untuk membantu pelumba yang serba kekurangan atau tidak berkemampuan.

Di Malaysia, tumpuan basikal BMX tidak di perkenalkan di peringkat awal secara meluas di sebuah negeri jadi ini adalah salah satu penyebab skill para pelumba baik Negeri dan Negara peratusannya adalah rendah. Mujur segelintir pelumba yang sedia ada punyai kelebihan mengendali ( asas ) basikal melalui basikal bukit (MTB). Secara jujur ada yang masih lemah skill asas ini walaupun telah bergelar pelumba elit.

Oleh itu, usaha ini akan di lakukan di negeri Melaka dan satu perlumbaan BMX akan di anjurkan pada 25hb Disember 2010. Bersama menyokong dan usaha murni ini dan hindari hasad yang nyata merugikan.

“Golf pros hit balls on the range, swimmers practice with paddles on their hands, and athletes in other sports do other things that improve performance by enhancing muscle memory. Too many cyclist just ride their bikes”

Bahang LTDL 2011Kem lebuhraya Le Tour De Langkawi hampir pasti menyenaraikan lapan (8) pelumba terbaik minggu hadapan selepas Grand Prix Final di Melaka sejauh 180km berbentuk circuit pada 26hb Disember 2010. Sebelum itu mereka akan menjalani ujian ( 22hb Disember 2010 ) sepertimana kelihatan nama (beberapa) pelumba yang mungkin tersenarai ke LTDL 2011 telah di sebut berdasarkan pada perlumbaan siri Grand Prix yang lalu.

Andaian itu akan lebih tepat pada dua (2) sesi ujian, iaitu ujian masa 25km pendakian secara solo bermula di kaki bukit Batang Kali ke puncak First World, Genting Highlands dan kedua ujian masa 5 minit dan 20 minit yang akan dilakukan di Laboratory Makmal di Institut Sukan Negara Malaysia. Ujian tersebut adalah salah satu kriteria pemilihan pelumba yang akan mewakili negara ke LTDL 2011.

Ujian makmal berkenaan akan memberitahu segala peningkatan dan tahap kecergasan pelumba yang terkini dengan penghasilan power output dan watt /kilo. Data base (polar monitor) latihan harian juga akan di masukan (sesi pemilihan) untuk melihat purata kecergasan mereka sepertimana yang kita sedia maklum fokus perlumbaan adalah berbentuk jelajah seperti Le Tour de Langkawi.

Kelayakan pelumba juga boleh tersenarai dari semua laporan perlumbaan kepada kejohanan luar Negara Malaysia bagi tugas seorang pelumba domestic. Segelintir lupa pelumba domestik inilah yang bertungkus lumus kepada pelumba pecut atau pemenang.

Melalui ujian pendakian, lapan (8) pelumba akan menyertai “ Short Training Camp “ di Langkawi selama lima (5) hari untuk mengambil tumpuan mereka (pelumba) dan mengurangkan tekanan yang di hadapi oleh mereka sebelum menjelangnya perlumbaan sebenar. Kem ini bertujuan merehatkan minda dan membantu menurunkan tekanan, gangguan luar, penurunan latihan keras seperti yang di rancang di awal Kem berpangkalan di Kuala Lumpur.

Tugasan sementara penulis akan di ambil alih pada awal Januari 2011 apabila jurulatih baru Graham Sears menjawat sebagai ketua jurulatih lebuhraya Negara 2011. Beliau serta John Beasley akan bersama pihak penal berbasikal akan mengkaji semula lapan (8) pelumba terpilih kepada enam (6) pelumba yang akan mewakili ke LTDL 2011.

Di harap semua pelumba yang akan menjalani ujian-ujian berikut dan latihan harian dapat bersedia dengan menunjukan prestasi terkini agar satu keputusan muktmad di buat oleh semua panel pemilihan nanti. Semoga berjaya dan tidak mensia-siakan latihan selama ini di mana bantuan serta pelaburan telah di berikan bagi melihat pelumba tempatan menjejak kaki ke podium di hari pertandingan. Majukan sukan berbasikal Negara Malaysia. Chill ride

Wednesday, December 15, 2010

Misi Perguruan Bersama Dr. Aldo Sassi Gagal

                                               Dr. Aldo Sassi ( kiri ) bersama Ivan Basso

Siapa yang tidak kenal Dr. Aldo Sassi 51'jurulatih terkenal di seluruh dunia yang telah melahirkan ramai jaguh dunia dan Tour de France yang berasal dari Itali. Pernah mendidik menantunya sendiri William Walker , Cadel Evans, Ivan Basso, Andrea Tafi, Johan Museeuw, Franco Ballerini, Michele Bartoli, Paolo Bettini,beberapa pelumba Australia dan ramai lagi.

Sebagai pengarah Mapei Training Center dan difahamkan rakan beliau pernah mengadakan sessi klinik berbasikal buat berbasikal Negara Malaysia ketika edisi awal LTDL ketika itu agar jurulatih negara Malaysia dapat bersama menimba pengetahuan dan dilaksanakan sepertimana beliau lakukan kepada pelumba kendaliannya.

Pemergiannya mengejutkan buat pelumba, peminat berbasikal dunia lebih-lebih lagi buat tanahair negara Itali. Sumber dipercayai dan terdekat beliau mengidap kanser ketumbuhan pada bahagian otak dan kali terakhir beliau turun menyaksikan World Championship Geelong bagi melihat kelibat anak didiknya dan anak perempuan beliau yang ketika itu bercuti di Melbourne bersama William Walker yang selamat menjalani pembedahan bahagian jantung beberapa bulan yang lalu.

Hajat ingin berguru dalam erti " knowledge transfer " tidak kesampaian setelah impian saya di sokong penuh oleh Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Negara Malaysia bermula seawal tahun 2011. Walaubagaimanapun, sedikit sebanyak telah menimba ilmu dari anak didik beliau William Walker yang ketika itu adalah ketua jurulatih lebuhraya bagi tahun 2010.

Ucapan selamat tinggal buat Dr. Aldo Sassi dan maaf atas kehilangannya buat ahli keluarga Sassi. Pemergiannya memberi kesan besar kepada Sukan Berbasikal Dunia dan sumbangan serta jasanya tetap di kenang dalam sejarah basikal Dunia.